Stuart Genealogieën

James Steward (Jacobus Stuart) Mijn genealogie (= wettige, mannelijke afstammingsreeks) begint bij James Steward (later Jacobus Stuart). Hij trouwt in 1706 als soldaat, in het regiment Hamilton, in Nijmegen met Hendrina Nielen. Hij trouwt voor de tweede keer in 1712 in Bemmel met Anna Maria Martens.
Het regiment Hamilton kwam omstreeks 1698 vanuit Engeland naar Nederland. In 1714 wordt het regiment ontbonden. Rond 1706 was het in Nijmegen gelegerd. Veel meer weten we nog niet over hem. Niet waar hij vandaan kwam (bij de doop van zijn 1e zoon wordt vermeld dat hij “ein Schot” is), niet wanneer en waar hij geboren en overleden is. Wel weten we dat hij en Anna Maria Martens in 1735 nog leven, aangezien ze in dat jaar genoemd worden in een akte van verkoop van een boerderij in Vierlingsbeek.
De commandant van het regiment was Lord George Hamilton, de latere Earl of Orkney. Het regiment was een onderdeel van The Royal Scots, het koninklijke regiment. Dit is een van de oudste regimenten van Schotland, opgericht in 1633 door John Hepburn. Ten tijde van de Spaanse Successie oorlog (1701-1714) werd het regiment geleid door de Duke of Marlborough.


Archibald Stuart Archibald Stuart is een heraut aan het hof van Maria Stuart, Koningin van Schotland. Zijn zoon Jaques (James, Jacobus), geboren ca 1554 in St. Andrews, Schotland, wordt soldaat in het Staatse leger in Nederland. Als hij de dienst verlaat wordt hij kruidenier in Bergen op Zoom.
Van hem stammen o.a. de Stuart, zilversmeden in Steenwijk en juweliers in Assen af.


Royal Stewarts

De Royal Stewarts komen oorspronkelijk uit Dol in Brittanië, Frankrijk. Ze stammen af van Walter Fitz Alan, de eerste High Steward van Schotland. Walter is dus een zoon (fitz) van Alan, maar van welke? Sommige bronnen zeggen van Alan Fitz Flaald.

Een andere bron, die van de Head of the Royal House of Stewart, HRH Prince Michael of Albany, zegt van Alan of Lochaber. Hij voert daarbij de stamboom terug tot Beli Mawr the Great, sovereign lord of the Celtic Brittons (132-72 BC!!). Zie het boek “The Forgotten Monarchy of Scotland; The True Story of The Royal House of Stewart and the Hidden Lineage of the Kings and Queens of Scots” (ISBN 1 86204 234 9).